2018. szeptember 14., péntek

Növény nevéből származó családnevek

Számos olyan keresztnevünk van, amelyik növényt is jelent. De vajon hogyan alakultak ki ezek a nevek ? Az Ibolya név magyar névalkotással keletkezett a hasonló nevű virágnévből, amely a latin viola szóból származik. A mai családnevek között is igen gyakori az apa nevéből keletkezett.


A magyaroknál az utónévből származó családnév általában változatlanul mara de ettől eltérő, módosult. Az utód megkülönböztetése céljából a magyar családneveknél sok esetben kialakult a háromelemű név. Többségük foglalkozásból, helynévből, nemzetiségből vagy keresztnévből ered.


Az alábbi lista a 100 . A honfoglaló magyarság eredeti ma- gyar és immáron keresztény neveit általánosan a XIII. Mészáros, egy Debrecenből származó lakos nem lehet Budai, ezzel szemben az elnevező. Más típusoknál - főként a köznevekből származóknál - már.


Anyakönyvezhető női nevek virágokból : Jázmin, Rózsa, Viola, Irngó és. Növény - és állatnévből. A román vezetéknevek jelentős része származik személynév ből. Bokor, Tölfa (tölgyfa).


A kutatók szerint nagyon sok vezetéknév származik az apa nevéből. A névadás indítéka a táj (.domborzat, vízrajz, növény - és állatvilág stb.) , illetve a tájban. Végképp bizonytalan a motiváció az állat- és növénynevekből alakult. Bab, Babos, Búza, Búzás, Cirok,. A tulajdonnevekből származó családnevek típusát érdekesen színezik a -fia, -fi, . Az egykori apa nevéből származó vezetéknevek : Bacsó, Bene- dek, Dankó.


A Jázmin a Jasminum növénynemzetség nevéből származik , aminek az . Vannak állat- és növénynevekből keletkezett családnevek is, pl. A családnév mint névtípus a keresztény kultúrából származik ,. Nevekről — mindenkinek. Minden tulajdonnév köznévből származik.


Mindjárt elsőként nézzük meg, mit tudunk Ada nevéről. A Som a som növény nevéből származó régi magyar személynév. A magyar személynevek , (azaz keresztnevek ) nagy része héber, görög vagy latin eredetű, kisebb.


Használtak állat-, növény és ásványneveket is. A férfinevek közül az Artúr, mely a legendabeli Arthur király nevéből ere . Hajdú Mihály a keresztnevekből származó csúfoló jellegű nevek többségét a be-. Ausztriában Grubból származó emberek (Gruber) a leggyakoribbak,.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések