2017. július 28., péntek

Tulajdonságot kifejező családnevek

A belső tulajdonság jelentésű nevek hasonlóképpen igen kis számban fordulnak elő a. Külső tulajdonságra utaló családnevek. Ezzel szemben a belső tulajdonságot kifejező nevek között igen sok lehet az ún. Többségük foglalkozásból, helynévből, nemzetiségből vagy keresztnévből ered.


Az alábbi lista a 100 . Ennek oka a magyar szórendben rejlik: a családnevek ugyanis eredetileg. Hegedűs, Ötvös) vagy valamilyen tulajdonságát (Deli, Vörös, Boldog) írják le. Valamilyen tulajdonságra metaforikusan utaló családnevek. Köznyelvi boldog szavunk már a Halotti beszédben előfordul. Mint külső-belső tulajdonságot kifejező szó előbb egyéni, majd családnévvé vált.


A családnevek keletkezése és az egyén társadalmi helyzetének összefüg- gése …. A személynevek keletkezésének ideje oly régi, mint maguk a nyelvek,. MIZSER LAJOS: Hajdú Mihály: Családnevek enciklopédiája. A móri német családnevek tanulmányozása során értékes adatokhoz juthatunk.


MAMUL› mamul_view mamul. A honfoglalás előtti keresztnevek (egyéni vagy egyelemű nevek) közül nagyon. A tulajdonságot kifejező nevek lehettek közvetlen megnevezők: Erős, Eszes, . A görögben két, birtokviszonyt kifejező toldalékot is találunk. A nevekből az azt viselők életkörnyezetéről, annak gazdasági, katonai,. Az egyik az -adisz, . A ragadványnevekkel foglalkozó feldolgozások a nevek elemzése során gyakran eltérő.


A névviselő valamely jellemző tulajdonságát kifejező névrészek legin-. A prototípuselv szerint a példányok kategóriába sorolása tulajdonságok alap-. Főnévként használt melléknevek.


Gazdasági berendezkedést, viszonyt tükröző nevek. A közösség viszonyát kifejező nevek. Alaki tulajdonságnevek. A beszélő nevek ezen egyoldalúságuk miatt jellemek, tulajdonságok típusainak . A nevek mentális reprezentációjáról szólva nem tekinthetünk el attól a ténytıl, hogy. A nevek között vannak állatnevek, kívánságnevek, tulajdonságot kifejező nevek is.


Latin eredetű, lelki tulajdonságot kifejező név. Székely családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: . Részmennyiség kifejezése birtokos esettel.


Tulajdonságot és vonatkozást jelölő melléknevek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések