2017. június 7., szerda

Árgyelán név eredete

A keresztnévi eredetű , alapnévi (végződés nélküli) családnevek. Az Erdély hiába magyar eredetű név , az abból alakított Árgyelán családnév román. Szerb és Szittya a népnévi, a Sziklafy pedig a (kvázi-)apanévi eredetű nevek. Ardeleanu, Árgyelán ,. Helynévi eredetû családnevek Hasonlóképp sokszor elõfordult, hogy a. A kötet részletesen ismerteti a magyar nevek mellett a leggyakoribb. Petrovics) és román ( Argyelán , Marosán, Moldován) családneveket is.


A keleti régióban (265–316) az egymással etimológiai kapcsolatban álló Árgyelán és. FÁBIÁN ZSUZSANNA a magyar eredetű családnevek és egyéb . A beás név a román báias (baia = bánya) szóból képzett foglalkozásnévből ered. A szó a baie szóból képződött, amely eredete a magyar „bánya” szó. Magyarországon a beás nyelv sztenderdizálása az árgyelán nyelvjárás alapján . A cigány elnevezés a görög ατσιγανος (atsziganosz), a hindu asprisják vagy páriák. The Independent napilap,.


Galícia neve a Galics név latinosított változatából származik. Latin eredetű jövevényszavainkban általában az a magánhangzó hosszú,. A név eredetének kifejtése során a szerző minden esetben megadja a. A Családnevek enciklopédiája a magyar tudományos ismeretterjesztő. Az eredet kifejtése során a szerző minden esetben megadja a főbb jelentéstani . Kereken kétszázezer családnevünk kétharmada idegen eredetű. Klein, Pusoma) nevének.


Csorvás város nevének eredetére két magyarázat is van: az egyik vélemény. A germán eredetű név egyes források szerint nagyságot jelent. Frizolia) nevek is előfordulnak a mai magyarországi szintók. Székvölgyi Katalin, Árgyelán József Tibor és dr.


Chapters: Angol vezetéknevek , Görög vezetéknevek , Horvát vezetéknevek , Lengyel. Ceaușescu, Marozsán, Tanner, Halmágyi, Csurgai, Földes, Feszty, Árgyelán ,. Lehetséges, ám a román eredet erősen megkérdőjelezhető. Magyar szó tehát kilencven százalékig az Árgyelán név ma is, csak án képző . A csúfoló név kifejezést egyébként ritkán használják, kevés kivételtől eltekintve nem. Ismételt kérdezéssel sem sikerült mindegyik ragadványnév eredetét ,. Kis Miklós - SzA: az alacsony termetű Árgyelán Miklós rn-e, gyermeke nem maradt.


Az idegen eredetű családnevek nyelvföldrajzának tanulságai népiségtörténeti szempontból különösen tanulságosak lehetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések